Tuberkulos

Tuberkulos, eller TBC, är en infektionssjukdom som orsakas av så kallade tuberkelbakterier. De angriper framförallt lungorna, men sjukdomen kan egentligen drabba alla organ i kroppen. De vanligaste symptomen på tuberkulos är en långvarig hosta, då man också hostar upp slem, och att slemmet efterhand har blod i sig. Man får också ont i bröstkorgen och kan lida av viktminskning och dålig aptit, liksom feber. Sjukdomen smittar via just hostningarna, då bakterierna sprids genom luften. Det går dock att ha TBC utan att vara smittsam. Om man är smittsam eller inte beror på hur många tuberkelbakterier man har i lungorna. Om sjukdomen får fortskrida utan behandling kan man dock bli smittsam även om man inte var det tidigare.

Man kan också bli smittad av tuberkulos utan att någonsin bli sjuk. Vanligtvis utbryter sjukdomen inom två till fem år efter att man blivit smittad, men det kan också dröja längre, om sjukdomen bryter ut i samband med att immunförsvaret försvagas. På grund av immunförsvarets viktiga roll i att skydda mot sjukdomen är vissa personer i riskzonen för att drabbas, till exempel de med hiv-smitta och storrökare.800px-TB_poster

Idag är tuberkulos inte längre en dödlig sjukdom i Sverige, eftersom den i nästan samtliga fall kan botas, förutsatt att diagnosen ställs i tid. Tuberkulos behandlas genom att man äter flera olika läkemedel mot tuberkelbakterierna samtidigt, vilket man gör för att undvika att de ska bli motståndskraftiga. Denna risk finns eftersom bakterierna påverkas långsamt av läkemedlen, vilket betyder att man måste äta dem under lång tid – minst sex månader.

Förr i tiden, innan det fanns effektiva mediciner mot tuberkulos, skickades de som insjuknat till så kallade sanatorier för behandling. Sanatorierna låg ofta högt upp och långt utanför stan, och behandlingen bestod generellt i att patienterna skulle få i sig så mycket frisk luft som möjligt. Även om vi idag vet att det inte räcker med frisk luft för att bota tuberkulos, är det alltid positivt för hälsan att röra på sig och vara ute i naturen. Om du älskar att vistas i skogen, men gärna skulle slippa dra in dina leriga stövlar, din blöta jacka och annat i hemmet, kan en friggebod på tomten vara en bra idé. Du hittar billiga friggebodar på Byggmax.se.

 
 

About the author

More posts by