Rätt kost – hälsosammare lungor

Om du har varit rökare eller har någon form av andningssvårigheter kan det hända att lungorna är lite problematiska. Det finns dock olika saker som man kan göra för att förbättra sina lungor på naturlig väg. En bra sak är att äta rätt mat. Det kanske låter konstigt, men faktum är att en hälsosammare kost faktiskt kan läka lungorna.

 

Vitaminer och fetter kan läka dina lungor
Det finns viss mat som innehåller viktiga och nyttiga ämnen och vitaminer. Ett exempel är citrusfrukter och dessa innehåller mycket C-vitaminer som hjälper kroppens läkningsförmåga. Det är även bra att äta ordentligt med Omega-3. Detta hittar du i vissa fisksorter och i linfrön. Det är viktigt att få i sig alla sorters vitaminer för att kroppen ska vara frisk. När man lagar mat är det bra att försöka få i sig ordentligt med bladgrönsaker, exempelvis spenat och grönkål. Dessa innehåller nämligen stora halter av vitamin A och E och har dessutom ämnena som heter lutein och zeacantin. Dessa är bra för lungor, ögon, hjärta och hud. Läkare har kommit fram till att ämnet selen, som hittas i både paranötter och tonfisk, är bra för att bibehålla elasticiteten i lungorna. Äter man alldeles för mycket av selen kan det dock vara farligt, men så är det ju med många saker när går i överdrift.Rätt kost – hälsosammare lungor 2

 

Återställ dina lungor efter rökning
Om man har rökt eller utsatts för passiv rökning finns det några saker man kan göra för att öka läkningsprocessen i lungorna. Om man exempelvis har rökt inomhus så kan det vara bra att göra en storstädning då det nämligen samlas giftrester ifrån röken. Det är bra att damma hela hemmet och tvätta både mattor och gardiner. I början av läkningsprocessen är det bra att undvika både mjölk och andra mejeriprodukter. Detta kan nämligen orsaka att mer slem produceras i lungorna. För att reducera slemmet kan rikliga mängder med vatten hjälpa. I övrigt så är träning väldigt bra att komma igång med. När man tränar blir man andfådd och detta bidrar till att elasticiteten ökar igen hos lungorna. Bra sporter kan vara jogging eller att vara ute och gå i rask takt.

 
 

About the author

More posts by