Rökning ger allvarliga konsekvenser för lungorna

Rökning är nästan en folksjukdom, trots att vi i Sverige är ett av de bästa länderna när det kommer till att inte röka så har vi ändå problemet. En cigarett innehåller mängder av olika gifter, men ändå väljer folk att röka. Vi vet ju alla att rökning är farligt, men vad är det egentligen som händer när man tar ett bloss?

 

En cancerpinne
När man drar in röken ifrån en cigarett får man i sig både nikotin, kolmonoxid och massor av andra konstigheter. Nikotinet har en märklig effekt på kroppen. Den gör bland annat att hjärtat pumpar snabbare vilket kan leda till man får en hjärtinfarkt. Flera års rökning resulterar i ett för snabbt pumpande hjärta och resultatet kan bli att hjärtat får en förkortad livslängd då det slits helt enkelt ut för snabbt. Kolmonoxiden som finns i cigaretten försämrar transporteringen av blodet i kroppen. Detta är farligt eftersom det kan leda till att hjärtat och andra viktiga organ inte får tillräckligt mycket blod. Lungorna fungerar även betydligt mycket sämre, vilket gör att man blir orkeslös och snabbt tappar andan. Det leder till att man motionerar mindre, vilket i sin tur leder till ännu sämre kondition. Förutom att dessa saker händer så åldras man även i förtid. Håret blir livlöst, tänder och naglar blir gulaktiga och huden blir rynkig och tappar sin lyster.AA040917

 

Förutom att rökning är farligt för rökaren är det även farligt för andra människor. Faktum är att röken påverkar andra människor och kan ge folk både astma och andra komplikationer. Farliga sjukdomar som lungcancer och KOL drabbar i mycket större utsträckning just rökare. Hela 90 procent av alla som får lungcancer har varit eller är rökare. Som tur är finns det massor av hjälp att få om man bestämt sig för att sluta.

 

Sluta röka och skona lungorna
Hur svårt det än kan verka så går det faktiskt att sluta röka. Vissa människor tycker att det är lättast att trappa ner, det vill säga att bara röka en cigarett om dagen, tills man inte behöver röka någon alls. Andra människor bestämmer sig bara och röker aldrig någonsin mer. Ibland kan det vara svårt att sluta röka. Man kanske känner att det är svårt att göra det själv, men det finns folk som vill hjälpa till. Både skolsköterskor och hjälporganisationer som sluta-röka-linjen finns att få hjälp ifrån. Dessutom går det att köpa både nikotintuggummin, nikotinplåster och tabletter som kan hjälpa dig på vägen. Det är aldrig för sent att sluta röka. Våra lungor är extremt duktiga på att läka sig själva, men ju tidigare man slutar röka desto bättre.

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto