Inomhusluften viktigare än man tror

När man talar om lunghälsa och olika orsaker till försämrad lunghälsa, är det oftast rökning eller föroreningar från biltrafik, industrier och annat som är föremål för diskussionen. Något man ofta glömmer, och som kan orsaka stora problem för hälsan, är inomhusluften. Detta är särskilt viktigt i Sverige, där vi tillbringar en stor del av året, då det är mörkt och kallt ute, inomhus. En annan anledning till att det är särskilt viktigt att se till att ha bra inomhusluft i Sverige är att vi på grund av vårt kalla klimat har betydligt tätare hus här, som inte släpper in eller ut luft genom väggar eller fönsterglipor.

Men vad är det i inomhusluften som är så farligt? Faktum är att våra möbler och det vi gör i våra hem släpper ifrån sig en mängd partiklar och gaser. Det kan till exempel handla om ämnen som frigörs från en soffa som behandlats med kemikalier, rengöringsmedel, tända ljus, elektronik eller plaster. Dessa partiklar och gaser kan vara skadliga för alla, men särskilt för allergiker. Ett annat vanligt problem i inomhusluften är fukt. Instängd fukt från till exempel duschar eller matos kan göra att mögelsporer bildas, och kan även bidra till att kvalster förökar sig.vacuum-cleaner-268179_960_720

Vad kan man då göra för att förbättra sin inomhusluft? En viktig aspekt är naturligtvis att hålla hemmet så städat som möjligt. Genom att dammsuga och dammtorka regelbundet håller du luften så fri som möjligt från damm och partiklar. Det kan dock vara lättare sagt än gjort att dammsuga flera gånger i veckan, särskilt om man dessutom har barn och ett jobb att sköta. Då kan det vara en bra idé att anlita hjälp med städning i hemmet. På Qleano.se kan du på ett enkelt och tryggt sätt anlita städhjälp, och därmed också få hjälp med att skapa en bättre inomhusluft i ditt hem.

Det är också viktigt att ha en välfungerande ventilation, och att vädra ofta. Då släpper man ut fukt, gaser, partiklar och annat, och får in ren luft utifrån. En annan åtgärd kan vara att installera en luftrenare. Om detta känns för kostsamt kan ett annat alternativ vara att inreda hemmet med så många gröna växter som möjligt – vissa är särskilt effektiva på att rensa luften från farliga ämnen.

 
 

About the author

More posts by

 
 
 
manifesto